FPN Direct voordelig zaken doen

Lijkt het u leuk om zelf een verkooptekst en foto’s te maken, de details van uw woning online in te voeren en zelf de geïnteresseerden in uw woning rond te leiden, en daardoor minder te betalen? Dan is onze FPNdirect dienst iets voor u.

Lees verder

2020: moordende concurrentie zet hypotheekrente onder druk

 
Na twee jaar (2017 en 2018) waarin de hypotheekrente min of meer stabiel was, bracht 2019 daar verandering in. Bijna het hele jaar daalde de hypotheekrente, waarbij er in het derde kwartaal zelfs sprake was van een vrije val. De laatste weken lijkt er echter een nieuw evenwicht te zijn bereikt en is het aantal rentewijzigingen door geldverstrekkers verminderd. De ogenschijnlijke rust zal echter waarschijnlijk slechts tijdelijk zijn: de toestroom van nieuwe investeerders zal de concurrentie in het nieuwe jaar direct al op scherp zetten.

Terugblik op 2019
De belangrijkste reden voor de daling van de hypotheekrentes dit jaar, was de politieke en economische onrust in de wereld. Er waren zorgen over de Italiaanse begroting, over de Brexit en de handelsoorlog tussen China en Amerika, terwijl de economische groei afnam. Hierdoor zakte de graadmeter voor de hypotheekrente, de rente op de staatsleningen, tussen oktober vorig jaar en september dit jaar meer dan een procent (-1,20%) en werd eind mei zelfs negatief. De laatste weken is de marge op de hypotheekrente weer op hetzelfde niveau als in de periode 2017-2018.


Onder druk van de concurrentie volgen aanbieders over het algemeen de trend op de kapitaalmarkten, zij het met een vertraging van enkele weken. Door alle verlagingen lag het aantal rentewijzigingen door financiers dit jaar ruim 40% hoger dan in de jaren hiervoor. Daarbij treden forse verschillen op in het rentebeleid van geldverstrekkers: waar Merius de rente dit jaar meer dan 40 keer wijzigde, deed Philips Pensioenfonds dat slechts 3 maal. Nieuwkomers op de hypotheekmarkt waren dit jaar Hypotrust Vrij Leven en HollandWoont. Ook ASN Bank werd daarin actief.

Vooruitblik op 2020
De vraag is of de politieke spanningen, die zo bepalend waren voor de hypotheekrente in 2019, in het nieuwe jaar zullen afnemen. De Brexit en de handelsoorlog lijken voorlopig de gemoederen bezig te blijven houden. Daarnaast zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen komend jaar veel aandacht gaan opeisen. Interessant wordt ook de invloed van de nieuwe ECB-president Lagarde op het beleid van de Europese centrale bank. Maar er is nog een andere factor die de hypotheekrente in 2020 sterk zal gaan beïnvloeden. 


Sinds het einde van de crisis (2013) is het aantal in Nederland actieve geldverstrekkers meer dan verdubbeld. De uitbreiding kwam voornamelijk van zogenaamde regiepartijen, die gelden van investeerders, pensioenfondsen en verzekeraars beleggen in hypotheken. In toenemende mate gaat het daarbij om buitenlandse funders, die worden aangetrokken door het relatief hoge rendement op de veilige Nederlandse hypotheekmarkt. Daarbij kiezen deze partijen steeds vaker om hun investeringen onder te brengen bij de gevestigde spelers, waarvan een groot deel bezig is om de benodigde stappen te zetten. Zo lanceerde Aegon vorig jaar in dat kader haar tweede hypotheeklabel Robuust, terwijl Rabobank hetzelfde deed met Vista. NN en a.s.r. bieden al enige jaren hypotheekfondsen aan, waarin investeerders kunnen beleggen. Onlangs nam NN branchegenoot Venn over als extra afzetkanaal. Verder kondigde Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds, Syntrus, Attens) recent aan de hypotheekactiviteiten, die nu nog gespreid door het land plaatsvinden, in de toekomst te gaan centraliseren. 


De toestroom van (buitenlandse) funding blijkt ook uit de komst van vier nieuwe geldverstrekkers in het eerste kwartaal van komend jaar. Daarnaast beschikken ook de bestaande aanbieders voor volgend jaar over ruime funding: in totaal is er circa 140-150 miljard euro beschikbaar voor een hypotheekmarkt die de afgelopen jaren ongeveer 100 miljard euro groot was. Deze overcapaciteit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de concurrentie al vroeg in het jaar zal losbarsten. Concurrentie die nog altijd in grote mate plaatsvindt op het rentevlak.


Nieuws van De Hypotheekshop geeft een overzicht van de renteontwikkelingen in de afgelopen weken en van de actualiteit en trends op de hypotheek- en woningmarkt. De verwachtingen die beschreven staan zijn altijd indicatief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron: De Hypotheekshop
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |