FPN Direct voordelig zaken doen

Lijkt het u leuk om zelf een verkooptekst en foto’s te maken, de details van uw woning online in te voeren en zelf de geïnteresseerden in uw woning rond te leiden, en daardoor minder te betalen? Dan is onze FPNdirect dienst iets voor u.

Lees verder

Prinsjesdag: oversluiten, vooruitbetalen en aanpassen aflosvorm mogelijk gunstig

 

Hoewel in de troonrede werd erkend dat de verhitte woningmarkt een groot probleem is, kondigde het kabinet weinig concrete nieuwe maatregelen aan. Hierdoor blijft de zorg over het gebrek aan nieuwbouw- en middenhuurwoningen, achterblijvende verduurzaming en de positie van starters bestaan. Wel werd bevestigd dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld wordt afgebouwd tot 37% in 2023. Tegelijk worden de tarieven van de inkomstenbelasting stapsgewijs aangepast, en komen er vanaf 2021 twee belastingschijven: tot een inkomen van 68.500 euro geldt een tarief van 37%, daarboven wordt het tarief 49,5%. Consumenten kunnen mogelijk op drie manieren inspelen op deze veranderingen. Oversluiten in 2018 in plaats van in 2019 kan voor veel mensen gunstig uitpakken, doordat de kosten van oversluiten (met name de boeterente) nog dit jaar tegen een hoger belastingtarief kunnen worden verrekend. Om dezelfde reden kan het gunstig zijn om de hypotheekrente voor de eerste helft van 2019 dit jaar vooruit te betalen. Overigens heeft de Commissie van Beroep van het Kifid laatst geoordeeld dat geldverstrekkers de vrijheid hebben om vooruitbetaling van hypotheekrente te weigeren, aangezien het verwerken van vooruitbetaalde hypotheekrente bewerkelijk is en aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Door de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek kan het eveneens verstandig zijn om de huidige aflosvorm(en) onder de loep te nemen. Wellicht dat (versneld) aflossen – denk aan omzetting naar lineair – interessant kan zijn.


Geen duidelijke lijn in rentewijzigingen geldverstrekkers
In september is de basis voor de hypotheekrente, de rente op (10 jarige) Nederlandse staatsleningen, tot dusverre ongeveer 0,10%-punt gestegen. Dat is een beperkte toename, in lijn met de geringe schommelingen in de kapitaalmarktrente het grootste deel van dit jaar. Geldverstrekkers volgen over het algemeen met een vertraging deze basisrente. Afgelopen week liet een wisselend beeld zien, waarbij diverse aanbieders verschillende wijzigingen doorvoerden. Verhogingen én verlagingen, op uiteenlopende rentevaste perioden, met én zonder NHG. Aangezien de verwerkingstermijnen bij sommige geldverstrekkers aan het oplopen zijn, zou dat ook een reden kunnen zijn voor het verhogen van de hypotheekrente. Op die manier kunnen aanbieders het aantal nieuwe hypotheekaanvragen indammen. Net als in het voorjaar kennen Rabobank en NIBC op dit moment tijdelijke renteacties: NIBC biedt een extra korting op 20 en 30 jaar vast met NHG. Allianz verlaagde deze week alleen haar aflossingsvrije rentetarieven. SNS Bank, Syntrus Achmea en Attens kondigden voor het eerst sinds juli weer rentewijzigingen aan.

Rentebedenktijd vergeten optie
In het verleden gebruikelijk maar de laatste jaren door de felle concurrentie, lage rentestand en de opkomst van annuïteitenhypotheken wat in de vergetelheid geraakt: rentebedenktijd. Met een rentevaste periode met rentebedenktijd kan de consument in het laatste jaar of zelfs twee jaar, zelf bepalen wanneer hij een nieuwe renteperiode kiest. Op die manier kan er tijdig worden ingespeeld op een stijgende of juist dalende hypotheekrente. Op dit ogenblik bieden enkel ABN AMRO, Obvion en Syntrus Achmea deze keuze nog aan voor nieuwe klanten. Voor mensen met een lopende rentevaste periode met rentebedenktijd kan het interessant zijn om, vanwege de huidige lage rente, juist nu gebruik te maken van deze optie. De AFM heeft trouwens recent aangeven dat aanbieders over deze jaren met rentebedenktijd geen rentevergoeding (‘boete’) mogen berekenen. 

Nieuws van De Hypotheekshop geeft een overzicht van de renteontwikkeling in de afgelopen weken. De verwachtingen die beschreven staan zijn altijd indicatief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |