Gratis waarde-indicatie

Plannen om uw woning te gaan verkopen? Vraag nu een gratis waarde-indicatie aan!

Lees verder

Wordt crowdfunding de redding voor starters?

 

Jungo en Colibri, twee nieuwe geldverstrekkers die beide worden gefund door Aegon, zijn voorzichtig begonnen met het uitslaan van hun vleugels. Jungo combineert daarbij reguliere funding met crowdfunding: consumenten kunnen maximaal 20% van de hypotheeksom via crowdfunding financieren. In de eerste helft van 2018 is in Nederland volgens het crowdfunding platform Collin Crowdfund 154 miljoen euro via crowdfunding opgehaald, 55% meer dan in de eerste helft van 2017. Het merendeel daarvan betreft echter zakelijke leningen. In vergelijking met de particuliere hypotheekmarkt (2017: 101 miljard euro) gaat het dus om een beperkt bedrag. Toch is er volgens Jungo vanuit de particuliere investeringshoek inmiddels flinke interesse voor hun initiatief. Via Jungo krijgen particulieren dus een alternatieve mogelijkheid om te beleggen in de woningmarkt, naast het kopen van beleggingspanden. Voor starters lijkt het gunstig als de interesse van beleggers naar crowdfunding verschuift, zodat zij in de toekomst vaker aan het langste eind zullen trekken bij de zoektocht naar een koopwoning.
Banken verlagen de hypotheekrente
Waren het in de vakantieweken voornamelijk de verzekeraars, pensioenfondsen en regiepartijen die rentewijzigingen doorvoerden, vorige week waren vooral de banken actief. In de eerste week na de vakantie verlaagden zowel Rabobank, ING als ABN AMRO met label Florius de hypotheektarieven, terwijl Regiobank, onderdeel van SNS Bank (Volksbank) voor komende week een verlaging aankondigde. Door de verlagingen bereikten maar liefst zes van de tien gemiddelde hypotheekrentes die wij monitoren (variabel, 5, 10, 20 en 30 jaar vast, met en zonder NHG) hun laagste rentestand ooit. De vraag voor de komende weken is of de rente onder druk van de concurrentie verder zal gaan dalen, nu politieke onrust voorkomt dat de basis voor de hypotheekrente, de rente op staatsleningen, oploopt. Deze onrust op de kapitaalmarkten neemt zelfs toe: naast de escalerende handelsoorlog en zorgen over de Italiaanse begroting, lijken de zogenaamde opkomende landen in de problemen te komen door de duurder wordende dollar. 


In 2018 is de hypotheekrente pas echt historisch laag
Hoewel de hypotheekrente al drie jaar historisch laag is te noemen, is deze in 2018 toch echt het allerlaagst. Dat blijkt uit de gemiddelde hypotheekrente in de hypotheekaanvragen die landelijk via HDN worden ingediend. Lag dit percentage in 2016 nog op 2,5%, in het lopende jaar is dat gedaald tot 2,4%. Dat is een opvallend gegeven aangezien het aandeel aanvragen met NHG de afgelopen jaren is gezakt (2018: 34,9%), terwijl de gemiddelde rentevaste periode in die periode is toegenomen (2018: 16,2 jaar). Als we kijken naar de precieze verdeling, dan valt verreweg het grootste deel van de aanvragen (90%) tussen 1,5% en 3%. Ongeveer 20% van de aanvragen kent een rente tussen 1,5% en 2%. Opmerkelijk is dat 2% van de aanvragen een rente registreert die 7% of hoger is. Dat zijn waarschijnlijk spaarhypotheken waarbij het voordelig is om de lopende rente mee te verhuizen naar de nieuwe hypotheek. De hoge fiscaal aftrekbare hypotheekrente drukt immers de hoogte van de spaarpremie. Overigens valt de werkelijke gemiddelde hypotheekrente die consumenten gaan betalen waarschijnlijk lager uit dan 2,4%. Veel geldverstrekkers kennen de optie ‘dagrente’ in hun voorwaarden. Als de hypotheekrente op de dag van passeren bij de notaris lager ligt dan de rente in de offerte, wordt deze lagere rente in de hypotheekakte opgenomen. Doordat de hypotheekrente al sinds maart van dit jaar aan het dalen is, zullen veel consumenten daarvan hebben kunnen profiteren.


Nieuws van De Hypotheekshop geeft een overzicht van de renteontwikkeling in de afgelopen weken. De verwachtingen die beschreven staan zijn altijd indicatief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |