Gratis waarde-indicatie

Plannen om uw woning te gaan verkopen? Vraag nu een gratis waarde-indicatie aan!

Lees verder

Belastingaangifte? Let op deze aftrekposten eigen woning

 
Moet jij je belastingaangifte nog invullen en heb je afgelopen jaar een huis gekocht of je hypotheek laten oversluiten? Check dan welke posten je in mindering kunt brengen op je belastbaar inkomen. Met deze aftrekposten eigen woning kun je mogelijk geld besparen:

Hypotheekrente

Iedere woningeigenaar kent ongetwijfeld de hypotheekrenteaftrek. Je kunt jaarlijks of maandelijks via een voorlopige teruggave een bedrag terugkrijgen van de Belastingdienst. Voor nieuwe hypotheken (gesloten na 2012) geldt dat je alleen hypotheekrente kunt aftrekken als je je lening binnen een termijn van 30 jaar volledig (annuïtair) aflost. Voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken geldt dit niet. Heb je het afgelopen jaar je hypotheek verhoogd? Of heb je je hypotheek overgesloten en het bedrag verhoogd? Dan geldt een nieuwe termijn van 30 jaar hypotheekrenteaftrek voor het extra bedrag dat je leent. 

 

Hypotheek oversluiten

Heb je het afgelopen jaar je hypotheek overgesloten naar een aanbieder met een lagere hypotheekrente? Vaak zijn hier kosten aan verbonden, zoals advies- of notariskosten. Je kunt deze kosten opvoeren als aftrekpost. Ook een eventuele boeterente is (eenmalig) aftrekbaar van je inkomen als ‘aftrekbare financieringskosten’. Let op: financier je genoemde kosten mee in de nieuwe hypotheek? Dan behoort dat gedeelte van de hypotheek tot een box 3-schuld en zijn de rente en kosten van dat deel van de schuld niet aftrekbaar.

 

Deel van de hypotheek aflossen

Heb je veel spaargeld? Dan kan het interessant zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Hoe lager je spaarsaldo op peildatum 1 januari, hoe minder vermogensbelasting je betaalt. Een vast bedrag van je vermogen (bezittingen minus schulden) is overigens vrijgesteld van belasting. Dat is het heffingsvrij vermogen. Je hypotheek aflossen met spaargeld is niet verstandig als er daarna geen buffer voor onverwachte uitgaven meer overblijft. De spaarhypotheek en bankspaarhypotheek kunnen minder geschikt zijn voor extra aflossen dan andere hypotheekvormen. Een alternatief is wellicht om extra te storten in de polis of op de bankspaarrekening, maar hier gelden wel strikte fiscale regels voor.

 

Eigenwoningforfait

Iedere huiseigenaar betaalt een fiscale bijtelling voor het eigenaarschap van de woning, het zogenaamde eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Als je eigenwoningforfait hoger is dan je hypotheekrenteaftrek, dan mag je het verschil aftrekken.

 

Eenmalige kosten

Heb je het afgelopen jaar een huis gekocht? Of heb je een nieuwe hypotheek of lening afgesloten voor verbouwing? Dan mag je aantal eenmalige kosten opvoeren bij de belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan kosten van hypotheekadvies, kosten voor het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek en afsluitprovisie. Een volledig overzicht van eenmalig aftrekbare kosten vind je hier

 

Meer weten? Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van de belastingregels omtrent de eigen woning. Of neem contact op met je Hypotheekshop-adviseur en informeer naar de mogelijkheden om je aangifte uit te besteden.
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Via FPNdirect: Verkoop uw woning voor € 995,- vaste courtage.

  Lijkt het u leuk om zelf een verkooptekst en foto’s te maken, de details van uw woning online in te voeren en zelf de geïnteresseerden in uw woning rond te leiden? Dan is onze FPNdirect dienst iets voor u.

  We verkopen samen uw woning. Dit houdt in: u doet het voorwerk, wij controleren uw gegevens, melden uw woning aan op funda en onze eigen site en begeleiden u volledig tijdens de onderhandelingsfase en de juridische nazorg.

  Tevens kunt u altijd bij ons op kantoor terecht met uw vragen of voor advies. Wij vinden persoonlijk contact en een optimale begeleiding voor onze klanten erg belangrijk.
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |