FPN Verhuisservice

U kunt als relatie van ons kantoor gratis gebruik maken van onze FPN Boedelbak. U kunt ook gebruik maken van de Doe Het Zelf Service of Full Service van Scholte Verhuis Groep Euromovers

Lees verder

Private lease? Pas op!

 

Een gloednieuwe auto rijden voor maar € 200,- of € 300,- per maand zonder onderhoudskosten, wegenbelasting of afschrijvingen. Je betaalt alleen maar voor de brandstof. Dat klinkt aantrekkelijk. Echter, het levert wel een registratie bij BKR op.

 

Een private leasecontract heeft gevolgen voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Wil je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Dan wordt er rekening gehouden met de betalingsverplichting. Je kunt hierdoor minder lenen. Het bedrag je dat maandelijks betaalt om de auto te kunnen rijden, kun je immers niet gebruiken voor het betalen van je woonlasten.


Sinds begin 2016 wordt private lease geregistreerd bij het BKR. De totale lease-som bestaat uit twee componenten: een financieel en een service component (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Bij het BKR wordt alleen het financiële component vastgelegd. Dit is 65 procent van het totale leasebedrag. Het servicedeel wordt niet geregistreerd, omdat ook ‘gewone’ autobezitters met deze kosten te maken hebben.

 

Som:

Met een inkomen van € 35.000,- kun je in 2018 ongeveer € 150.000,- lenen bij een rente van 2 procent. Stel, je hebt een leasecontract voor een auto afgesloten voor € 199,- per maand met een looptijd van 60 maanden. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal € 11.940,-. Van dit bedrag wordt 65 procent, ofwel € 7.761 geregistreerd bij het BKR. Bij het berekenen van de maximale hypotheek houdt de geldverstrekker rekening met deze verplichting per maand. Je kunt door het private leasecontract nog maar een maximale hypotheek krijgen van ongeveer € 108.000,-. Het verschil van € 42.000,- is ruim drie keer de nieuwwaarde van de auto.

 

Niet of nauwelijks gewaarschuwd

Bij private lease wordt, vreemd genoeg, nauwelijks gewaarschuwd voor de gevolgen bij het verkrijgen van een hypotheek. Op de website van een grote leasemaatschappij, die is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, staat onder veel gestelde vragen vermeld dat er een BKR-registratie volgt, maar niet welke gevolgen dat dan heeft. Onder ‘Hoe werkt het’ of bij de vergelijking tussen leasen en kopen, wordt niet gesproken over een ‘auto abonnement’ en het feit dat er geen fiscale bijtelling geldt. Geen volledige voorlichting dus. De AFM houdt geen toezicht op private lease omdat het gaat om ‘huur’ – geen lening dus – waarbij de consument aan het einde van de looptijd geen eigenaar wordt.


In de 65 procent zijn kosten verwerkt, waarmee ook al rekening is gehouden in de woonquotes van budgetvoorlichtingsinstantie Nibud. De woonquotes worden gebruikt voor het berekenen van de maximale hypotheek. Vanuit onze optiek is er sprake van een dubbeltelling. Het zou goed zijn als opnieuw gekeken wordt naar het percentage van de leasekosten dat bij het BKR wordt geregistreerd.


Maak jij gebruik van private lease of denk je eraan? Dan is het verstandig om rekening te houden met eventuele gevolgen voor een toekomstige hypotheek. Meer weten? Praat eens met onze hypotheekadviseur. Bel voor een afspraak: 079 - 316 16 26, of mail naar marianne@fpn-groep.nl. 

Bron: www.hypotheekshop.nl 
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
 • Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Via FPNdirect: Verkoop uw woning voor € 995,- vaste courtage.

  Lijkt het u leuk om zelf een verkooptekst en foto’s te maken, de details van uw woning online in te voeren en zelf de geïnteresseerden in uw woning rond te leiden? Dan is onze FPNdirect dienst iets voor u.

  We verkopen samen uw woning. Dit houdt in: u doet het voorwerk, wij controleren uw gegevens, melden uw woning aan op funda en onze eigen site en begeleiden u volledig tijdens de onderhandelingsfase en de juridische nazorg.

  Tevens kunt u altijd bij ons op kantoor terecht met uw vragen of voor advies. Wij vinden persoonlijk contact en een optimale begeleiding voor onze klanten erg belangrijk.
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |