Gratis waarde-indicatie

Plannen om uw woning te gaan verkopen? Vraag nu een gratis waarde-indicatie aan!

Lees verder

Kunnen tweeverdieners volgend jaar meer lenen?

 

Goed nieuws voor tweeverdieners vanaf 2018: zij mogen dan net iets méér lenen voor de aankoop van een woning. Hoe dat zit? Wij leggen het je graag uit.

 

Om de maximale hypotheek te berekenen, wordt de zogenoemde woonquote toegepast. Op basis van de hoogte van je inkomen, mag je een bepaald percentage besteden aan een hypotheek. Hoe hoger onder andere het inkomen, des te hoger de woonquote en dus de maximale hypotheek.


Op dit moment is het zo dat het gehele loon van de meestverdienende wordt opgeteld met 60% van het loon van de andere persoon. De som bepaalt welke woonquote bij het stel past en wat zij dus maximaal mogen lenen.

 

Wat is er aan de hand?

Vanaf volgend jaar mag 70% van het loon van de tweede persoon worden opgeteld bij de ander. Daardoor wordt de som hoger en wordt er (hoogstwaarschijnlijk) een hogere woonquote aan koppels gegeven. Met een hogere woonquote kun je – in principe – meer lenen.

 

Wanneer is de woonquote bekend?

Het Nibud berekent hoeveel je mag besteden aan een hypotheek bij een hoeveelheid inkomen. Eind oktober komen zij met de belangrijkste cijfers: de woonquote voor 2018. Pas dan kunnen adviseurs uitrekenen wat de maximale hypotheek voor de hogere som betekent.

 

Waarom wordt het aangepast?

De verhoging van het percentage van het tweede inkomen heeft te maken met onder andere de afschaffing van de zogenoemde ‘aanrechtsubsidie’. De deze subsidie is een belastingvoordeel voor gezinnen waarin er één iemand de kostwinner is en deze heffingskorting wordt al stapsgewijs afgebouwd totdat het in 2023 helemaal verdwenen is.  

 

Tweede inkomen telt in 2023 volledig mee

Het percentage loopt al een aantal jaren op. Tot 2016 telde maar 33 procent van de het tweede loon mee en vorig jaar was het nog 50 procent. De meetelnorm wordt de komende jaren stapsgewijs verhoogd. In 2023 tellen beide lonen volledig mee voor de woonquote.

 

Tip: denk na over jullie toekomstplannen

Veel stellen kopen samen een huis op het moment dat ze beiden fulltime werken en nog geen kinderen hebben. De kans kan groot zijn dat die wel komen, of dat een van de twee partners in de toekomst minder gaat werken. Bedenk daarom goed of maximaal lenen wel een verstandige keuze is, zodat ook in de toekomst geen betalingsproblemen ontstaan.


Wil jij weten of jullie vanaf volgend jaar meer kunnen lenen? Dan kun je eens vrijblijvend met een hypotheekadviseur in gesprek gaan. De adviseur legt je graag het een en ander uit. Bel voor het maken van een afspraak: 079 - 316 16 46.
Eind oktober komt het Nibud met de nieuwe woonquote. Deze delen wij dan natuurlijk graag!
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Via FPNdirect: Verkoop uw woning voor € 995,- vaste courtage.

  Lijkt het u leuk om zelf een verkooptekst en foto’s te maken, de details van uw woning online in te voeren en zelf de geïnteresseerden in uw woning rond te leiden? Dan is onze FPNdirect dienst iets voor u.

  We verkopen samen uw woning. Dit houdt in: u doet het voorwerk, wij controleren uw gegevens, melden uw woning aan op funda en onze eigen site en begeleiden u volledig tijdens de onderhandelingsfase en de juridische nazorg.

  Tevens kunt u altijd bij ons op kantoor terecht met uw vragen of voor advies. Wij vinden persoonlijk contact en een optimale begeleiding voor onze klanten erg belangrijk.
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |