Gratis waarde-indicatie

Plannen om uw woning te gaan verkopen? Vraag nu een gratis waarde-indicatie aan!

Lees verder

De 3 meest bekende misverstanden over hypotheken

 
Over hypotheken wordt vaak en veel gesproken. Op verjaardagen, op het werk, met familie en bekenden, enzovoorts. Zo veel mensen, zo veel meningen en dat over zo’n complex gespreksonderwerp. Bepaal dan maar eens wat waar is en wat niet. Misverstanden en de kans op het delen van hele en halve onwaarheden liggen dan al snel op de loer.

1. Het beste aanbod is het aanbod met de laagste rente

De laagste hypotheekrente is prettig, maar wellicht niet zaligmakend als je bijvoorbeeld hoge boetes moet betalen als je sneller wilt aflossen. Of als het meenemen van je hypotheek na een verhuizing duurder uitpakt dan je had gedacht. De voorwaarden van een hypotheek zijn dus minstens zo belangrijk als de rente die je betaalt. Het goedkoopste product is ook bij hypotheken niet altijd het beste product. Soms is het gewoon beter om een iets hogere rente te accepteren als je daarmee betere voorwaarden krijgt. Vaak gaat het hierbij om slechts één tiende of een paar tienden van een procentpunt. Het loont dus om je goed te oriënteren. Hier kunnen onze hypotheekadviseurs je uiteraard bij helpen.

 

2. Hypotheekrenteaftrek is voor altijd en voor iedereen

De hypotheekrente die je betaalt is jaarlijks aftrekbaar van je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Dit belastingvoordeel maakt een huis kopen extra aantrekkelijk. Maar je profiteert niet onbeperkt van hypotheekrenteaftrek. Je mag hier maximaal 30 jaar gebruik van maken. Je hebt bij een nieuwe hypotheek ook alleen recht op renteaftrek als je de hypotheek lineair of annuïtair aflost.

 

Bovendien is er een maximaal percentage van de betaalde rente aftrekbaar. Elk jaar wordt dit maximale percentage met een half procent verminderd. Dit jaar is de maximale aftrek  50 procent.  Je merkt dit voorlopig alleen als je in de hoogste schijf (52 procent) van de inkomstenbelasting valt. Als in 2042 de hypotheekrenteaftrek tot 38 procent beperkt is, zullen ook mensen die niet met hun inkomen in de hoogste schijf vallen  de beperking voelen.

 

3. Aflossingsvrij is nooit aflossen

De aflossingsvrije hypotheek was tot 2013 erg populair. Met deze hypotheek hoef je gedurende de looptijd niet verplicht af te lossen. Je betaalt alleen rente. Maar dat je helemaal niet aflost, is niet waar. Je hebt nog steeds een lening die terugbetaald moet worden. Heb jij nog een aflossingsvrije hypotheek? Let dan op onderstaande situaties.

 

Heb je verhuisplannenLet dan op het risico van een restschuld

Als je je huis verkoopt voor een lager bedrag  dan de hoogte van je hypotheek, hou je een restschuld over. Daarom kan het verstandig zijn om tussentijds af te lossen. Zo verklein je de kans dat je de hypotheek bij verkoop niet helemaal kunt aflossen. Let hierbij wel op de voorwaarden van je hypotheekverstrekker. Onze hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

 

Geen verhuisplannen en niet aflossenDan heb je later weer een nieuwe hypotheek  nodig

Ook voor een aflossingsvrije hypotheek is dertig jaar (meestal) de maximale looptijd (geweest). Wil je aan het einde van die periode in je huis blijven wonen? Dan moet je je hypotheek nog steeds aflossen. Met het bedrag van een nieuwe hypotheek los je je oude hypotheek af. Omdat je opnieuw aan allerlei voorwaarden moet voldoen kan het nieuwe hypotheekbedrag niet hoog genoeg zijn om je hypotheekschuld af te lossen. Daarom blijft tussentijds aflossen aan te raden.

 

Wil jij zeker weten dat jouw hypotheek goed geregeld is? Kom dan eens langs bij onze adviseur van De Hypotheekshop. Bel voor het maken van een afspraak naar 079 - 316 16 26.
« Terug naar overzicht

Komt u er niet uit?

Komt u er niet uit, dan kunt u naar de veelgestelde vragen
Komt u er toch niet helemaal uit, of wilt u advies? Maak een afspraak en kom langs.
U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen.

Bel ons:
(079) 316 16 21
 

Veelgestelde vragen

 • Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Ik ben starter. Kan ik wel een huis kopen?

  Als starter heb je meer te besteden dan je denkt! De Hypotheekshop begrijpt dat het best lastig is als je in deze tijd je eerste huis wilt kopen. Maar er zijn aantrekkelijke regelingen voor starters, die het budget voor je eerste huis flink kunnen verruimen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie of de Schenkingswet. Als je bij ons langskomt zetten we alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo wordt dat droomhuis wellicht tóch haalbaar!

  Klik hier voor meer informatie.
 • Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen?

  Hiervoor kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. U ontvangt dan een aantal keer per jaar het laatste nieuws op het gebied van woningen aan- en verkopen, hypotheken en verzekeringen. Klik hier om u in te schrijven.
 • Wat zijn jullie openingstijden?

  Wat zijn jullie openingstijden?

  Maandag t/m vrijdag: 9:00uur - 17:30 uur
  Zaterdag: 10:00uur - 14:00uur
 • Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  Wat betekent de samenwerking met SAA voor mij?

  FPN Assurantiën gaat per 31 maart 2013 een samenwerking aan met SAA Verzekeringen B.V (Samenwerkende Assurantie Adviseurs). Hiermee zijn wij in staat om onze dienstverlening te waarborgen en te optimaliseren als het gaat om uw verzekeringszaken.

  Wijzigt er iets voor u?

  De samenwerking heeft geen consequenties voor uw huidige premie en polisvoorwaarden. U kunt, zoals u gewend bent, met al uw (advies)vragen bij ons terecht. U was gewend om correspondentie over uw verzekeringen en facturen direct van uw verzekeraar (Nationale Nederlanden, Aegon etc.) te ontvangen. Vanaf 31 maart zult u deze correspondentie via SAA ontvangen.

  Op deze pagina vindt u alle informatie over de samenwerking met SAA. Deze pagina wordt regelmatig geupdated. Heeft u toch vragen of wilt u een afspraak? Wij staan graag voor u klaar! Bel 079 - 316 16 36.

 • Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Ik wil zo goedkoop mogelijk mijn woning verkopen. Hoe werkt dat?

  Via FPNdirect: Verkoop uw woning voor € 995,- vaste courtage.

  Lijkt het u leuk om zelf een verkooptekst en foto’s te maken, de details van uw woning online in te voeren en zelf de geïnteresseerden in uw woning rond te leiden? Dan is onze FPNdirect dienst iets voor u.

  We verkopen samen uw woning. Dit houdt in: u doet het voorwerk, wij controleren uw gegevens, melden uw woning aan op funda en onze eigen site en begeleiden u volledig tijdens de onderhandelingsfase en de juridische nazorg.

  Tevens kunt u altijd bij ons op kantoor terecht met uw vragen of voor advies. Wij vinden persoonlijk contact en een optimale begeleiding voor onze klanten erg belangrijk.
Veelgestelde vragen
 
 
Copyright © 2013 FPN Groep.Privacy  | Algemene voorwaarden  | Disclaimer  |